> Beweegroutes

Meer buiten bewegen zou makkelijker moeten zijn. Daarom maken we Beweegroutes!

Stichting Vrij Deventer heeft het principe van de beweegroute uitgewerkt op basis van gesprekken met fysiotherapiepraktijk De Spil en OBB Speelruimtespecialisten. Nu kunnen bewoners, bedrijven, gemeenten en recreatieondernemers ook zelf snel aan de slag met het idee. Insteek is preventie, herstel en zelfstandig blijven bewegen in de buitenruimte op een eenvoudige en leuke manier en het stimuleren van ontmoeting. De route kan zowel zelfstandig als voor begeleid bewegen en sporten worden gebruikt.

Het idee is ontstaan op de behandeltafel bij fysiotherapeut Wouter Aalders. “Kan meer bewegen buiten niet gemakkelijker worden gemaakt? Ik wil mijn patiënten gewoon naar buiten sturen met simpele opdrachten om te doen hier in de buurt. Opdrachten die ze normaal binnen in de sportzaal krijgen. Het enige dat ze moeten weten is welke route ze moeten volgen en welke oefeningen ze moeten doen.” Daarvoor zijn helemaal geen dure toestellen nodig eigenlijk.

Sommige ideeën zijn zo simpel dat je ze gewoon over het hoofd zag tot nu toe. Dat geldt zeker voor dit beweegroute-idee van Stichting Vrij uit Deventer. Met subsidie van provincie Overijssel konden ze het idee zo uitwerken dat iedereen er mee aan de slag kan. De kosten voor realisatie zijn laag en er zijn geen grote fysieke maatregelen of extra onderhoudsinspanningen nodig. Als je dit idee kent ga je meteen anders naar de buitenruimte kijken.

Over een beweegroute kan een fysiotherapeut zijn patiënten met een programma naar buiten sturen om opdrachten te doen. Sportclubs kunnen de routes doen. Maar niet alleen patiënten of sporters, iedereen kan de routes lopen en de oefeningen en spellen doen! Daarvoor zijn geen dure toestellen nodig.

Het beweegprogramma in een beweeg-App

Als de route er ligt en de beweegstimulansen zijn aangegeven kan de fysiotherapeut een maatwerkprogramma schrijven voor patiënten. Op deze manier kan het oefenen in de zaal onder begeleiding langzaam verlegd worden naar zelfstandig bewegen buiten. Ook kan de intensiteit worden verhoogd van bijvoorbeeld 5x naar 10x, of rennend in plaats van wandelend. Het beweegprogramma staat nu op papier, maar wanneer er voldoende giften zijn wordt er een app ontwikkeld door Stichting Vrij. Hier kan de fysiotherapeut of sportvereniging dan het oefen- of trainingsprogramma per klant klaarzetten. Maar ook ouders die zelf een route voor bijvoorbeeld een kinderfeestje willen uitzetten.

Meer over het eerste project is te lezen via bijvoorbeeld de projectbeschrijving, maar ook op www.beweegroutesdiepenveen.nl

Contact

OBB spelmakers + ruimtedenkers
Teugseweg 5, 7418 AM Deventer

+31 (0)570 616005          I  info@obb-ingenieurs.nl

© ErwinEverts.nl 2024 -- OBB-main 1.1.1 Inloggen