> BOSSdag 2025 in Utrecht

Op 25 maart 2025 komen we in beweging voor een speelvriendelijke buitenruimte! OBB spelmakers + ruimtedenkers organiseert dan in Utrecht de derde landelijke BOSSdag; een kennis- en netwerkdag voor ambtenaren van lokale overheden op het gebied van BOSS (Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten) in de openbare ruimte.

De BOSSdag is een verrassende dag met vernieuwende sprekers, interactieve workshops en prikkelende netwerkmomenten. Inspirerende bijdragen van kennispartners worden afgewisseld met best practices van gemeenten die al aan de slag zijn met BOSS.

Doel? Gepassioneerde en inhoudelijk onderlegde amBOSSadeurs maken. Zodat meer en meer gemeentes/provincies/organisaties aan de slag gaan of blijven met een beweeg- en speelvriendelijke leefomgeving!

BOSSvisie

De BOSSthematiek en visie raakt veel beleidsgebieden en ambtelijke programma’s, zowel in de gebruikswaarde/hardware als de belevingswaarde/software als de toekomstwaarde/orgware. Voor al deze invalshoeken zijn er interessante lezingen en workshops. Juist de integraliteit van de thema’s en aanpak krijgt ruimte op de BOSSdag 2025. Alles met als uitgangspunt en doel de BOSSvisie; een buitenruimte die voor iedereen uitnodigt en uitdaagt tot samen Bewegen Ontmoeten Spelen en Sporten. Want de spelmakers en ruimtedenkers van OBB geloven in een buitenruimte die één uitnodigende en uitdagende speelruimte is voor écht iedereen.

               “Ik vond de BOSSdag weer een eye-opener door de verschillende verdiepingen in het ontwerp, verrassende verhalen, good practices en weer genoeg inspiratie om toe te passen.

deelnemer BOSSdag 2023 en 2024

Locatie

De dag vindt plaats in de Metaal Kathedraal in Utrecht. In de directe omgeving van deze cultureel ecologische broedplaats vind je een Eetbare Woonwijk en toffe BOSSruimte-ontwerpen. De plant-based catering wordt verzorgd door Kasvio catering, die eerder genomineerd werd voor een Vegan Award. We bieden de BOSSdag aan voor €395,-. Vanaf de derde aanmelder van je gemeente krijg je 25% korting en vanaf de vijfde aanmelder is dat 50%. Meld je direct aan! Kan je toch niet? Tot een maand van tevoren krijg je 50% retour.

Heel graag tot 25 maart!


Programma


Maak hier vast kennis met de sprekers van de BOSSdag!

Keynote

Werkende mensen zitten gemiddeld 9,1 uur per etmaal. Terwijl er heel veel momenten in je werkdag zijn waarop je kan bewegen en naar buiten kan gaan. Dat leidt tot gezondere medewerkers, meer werkplezier, betere productiviteit en grotere aantrekkingskracht als werkgever. Overheden, kantoorlocaties en bedrijventerreinen hebben tot dusver weinig aandacht besteed aan het prettiger inrichten van de werkomgeving om er dagelijks buiten te bewegen of te werken. Kansen zijn bijvoorbeeld goede werkwandelroutes, mooie fietsroutes en plekken om buiten te sporten, spelen en ontmoeten. Op drie bedrijventerreinen test Martine samen met partnerorganisaties hoe ze de ruimte hier geschikter voor kunnen maken, hoe je mensen in beweging krijgt en wat bedrijven intern kunnen doen. Tijdens deze keynote vertelt Martine geleerde lessen en geeft ze tips hoe je er zelf meer mee kan doen.

Extra sessie

‘Wat we van Finland kunnen leren over astma en allergie’ en ‘In Finland keldert het aantal astmapatiënten, wroeten in de aarde helpt’. Deze headlines heb je afgelopen week vast in de media voorbij zien komen. De Finnen hebben afgelopen jaren een Astma- en Allergieprogramma uitgevoerd met als kern dat jonge kinderen minstens een uur per dag spelen in rijke natuur. Dit blijkt effect te hebben, want waar het aantal mensen met astma en allergieën in andere landen steeg, bleef dat in Finland gelijk. De klachten waren minder erg en astmapatiënten brachten de helft minder tijd door in het ziekenhuis. Het Longfonds en Bac2nature willen het programma naar Nederland halen. Tijdens een ingelaste sessie tijdens de Themaruimtes komt Marco van Es van Bac2nature dit idee pitchen op de BOSSdag!

Sessies:

Je krijgt je inwoners in beweging als alle schakels kloppen. Hoe koppel je software (sport- en beweegaanbod en programma’s) door middel van orgware (het duurzaam borgen/organiseren van het zichtbare aanbod)) aan hardware (Fysieke leefomgeving, routes, beweegvriendelijke inrichting)? Mieke en Noud delen de ambitie om Nederlanders meer in beweging te krijgen in de openbare ruimte. Ze geven handvatten voor hoe je dit in je eigen gemeente kunt organiseren door slim gebruik te maken van regionale, provinciale en/of landelijke ontwikkelingen. Sportkracht12 is namelijk dé schakel tussen de landelijke en lokale sportwereld met de bijbehorende kennis van de landelijke, provinciale, regionale en lokale (sport)markt.

Jongeren horen erbij en hebben recht op ruimte. Dat vinden we allemaal. Toch blijft het lastig om daadwerkelijk ruimte voor ze te maken in de openbare ruimte. Iedereen vindt het een goed idee. Maar liever in de andere buurt. Hoe zorg je voor een goed verhaal en nog belangrijker, hoe krijg je iedereen aan boord om hier ook echt uitvoering aan te geven? Arjan neemt je mee in ruim vijf jaar ervaring op dit mooie en moeilijke thema in de gemeente Utrecht. Vanuit het project Ruimte voor Jongeren werkte hij met de wijkbureaus Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern samen aan een sterke jongerenvisie met een daadkrachtige aanpak. Laat je meenemen in dit project en bekijk samen tijdens de excursie* een paar voorbeelden van gerealiseerde plekken in de directe omgeving. *Een beperkt aantal plekken/fietsen beschikbaar,

De Rechtvaardige Straat is een initiatief dat pleit voor een openbare ruimte die geschikt is voor alle mensen en activiteiten. Om te komen tot meer rechtvaardige straten gaan we aan de slag om zelf de principes toe te passen bij het kijken naar de openbare ruimte. Vervolgens maken we elkaars ideeën sterker en bedenken we een actie die we in De Week van De Rechtvaardige Straat uitvoeren.

Een Gezonde Buurt is een plek waar kinderen creatief kunnen spelen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar iedereen lekker kan bewegen in een groene omgeving. Het is een mooie oplossing voor een aantal maatschappelijk ontwikkelingen. Hij komt tot stand door een proces van creatieve een feestelijke participatiemomenten met jong en oud uit de buurt. Een Gezonde Buurt zorgt ervoor dat de natuur weer een plek in een wijk krijgt. Waar insecten en vlinders te zien zijn. Het daagt kinderen die te weinig bewegen uit om lekker te gaan rennen of fietsen. Ouderen die dreigen te vereenzamen, kunnen er andere ouderen ontmoeten. Het zorgt voor sociale verbinding in een wijk want door de verschillende activiteiten leer je elkaar beter kennen.

Werken aan een BOSSvriendelijke gemeente is één compleet verhaal waarin gemeentebrede ambities gebundeld worden. BOSS is daarmee een kapstok voor integrale samenwerking. Hoe ziet zo’n integrale aanpak eruit? In hoeverre lukt het om van eilandjes af te komen? Wat werkt wel en wat niet? Gemeentes Uithoorn en Opmeer zijn aan de slag met een integrale BOSSaanpak en delen hun ervaringen. Daarnaast bieden ze ruimte voor vragen en onderlinge uitwisseling.

Kinderen zoeken van nature risico’s en uitdaging op tijdens het spelen, het biedt nieuwe ervaringen waarmee ze hun grenzen opzoeken en verleggen. De mogelijkheden voor kinderen tot risicovol spelen zijn in één generatie sterk verminderd, mede omdat de speelomgeving minder uitdagend is geworden en ouders en professionals overbeschermend zijn. Martin van Rooijen licht vanuit zijn recente promotieonderzoek factoren toe die van invloed zijn op het faciliteren van risicovol spelen. Deelnemers van de sessie wisselen uit welke dilemma’s er kunnen zijn bij risicovol spelen en hoe we deze kunnen tackelen. Daarbij wordt aandacht besteed aan ‘loose parts’, losse spullen en materialen die uitdaging bieden en wordt verteld over de opzet van ‘De Rommelspeeltuin’ in Utrecht als mooi voorbeeld van ‘Hoe kan het wél’.

Sportzones vormen een innovatieve aanpak om de openbare ruimte beweegvriendelijker te maken. Op de BOSSdag van 25 maart 2025 deelt Sanne Cobussen samen met Jasper van Houten graag de resultaten van ons onderzoek naar deze zones in Gendt en Doornenburg. De combinatie van slimme infrastructuur, sport- en beweegvoorzieningen en lokale samenwerking blijkt een succesformule. Vooral de aantoonbare verbetering van verkeersveiligheid en tevredenheid in het gebruik van de openbare ruimte zijn veelbelovend. Benieuwd naar hoe een Sportzone kan bijdragen aan een vitale leefomgeving in uw gemeente? Kom dan naar deze praktijkgerichte sessie.

Buiten spelen staat onder druk. Kinderen spelen steeds minder buiten. Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat ruim 400000 kinderen in Nederland nooit buiten spelen. Oorzaken hiervan zijn  te weinig speelruimte , saaie speelplekken, geen andere kinderen om mee te spelen, te weinig vrije tijd, schermpjes, ouders die kinderen niet stimuleren en ervaren sociale onveiligheid. Tijd voor actie dus! In 2026 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Nu is het moment om buitenspelen bovenaan de politieke agenda te krijgen. Daarom wil Platform Ruimte voor de Jeugd (RvdJ) een 10-puntenplan opstellen. Dit doet RvdJ natuurlijk niet alleen, maar samen met partijen die zich inzetten voor buitenspelen en gevoed door alle speelexperts uit ons land. Tijdens deze sessie gaan we samen aan de slag om 10 punten te formuleren die gemeenten nodig hebben om kinderen meer buiten te laten spelen. De lokale politiek krijgt zo de 10 punten aangereikt om mee te nemen in verkiezingsprogramma’s.

De schoolomgeving wordt een steeds belangrijkere plek voor het opgroeiende kind. De combinatie en bundeling van scholen en voor- en naschoolse opvang maakt van de ouderwetse buurtschool een compleet kindcentrum. Dit biedt een enorm potentieel om deze plekken ook echt voor hen in te richten. Schoolzones als basis voor een draagkrachtig BOSSnetwerk. Met een sterke buurtfunctie voor alle leeftijden. Niet alleen tijdens schooltijd om te spelen of te ‘luchten’, maar op alle doordeweekse en weekenddagen plekken voor alle leeftijden om te ontmoeten, beleven en bewegen. Een duidelijke visie van OBB op dit thema biedt houvast om deze zones als kerngebied van een sterk BOSSnetwerk neer te zetten, inclusief meerwaarde op thema’s als klimaatadaptatie, toegankelijkheid en gezonde mobiliteit. Laat je inspireren!

Sporten en bewegen zorgt voor meer dan alleen een betere gezondheid; het versterkt bijvoorbeeld sociale verbindingen en verhoogt de leefbaarheid. Hoe overtuig je collega’s en stakeholders om meer ruimte voor bewegen, ontmoeten, sporten en spelen te creëren? In deze sessie ontdek je samen met Femke en Dianne welke onderbouwing je kunt gebruiken om samenwerking te bevorderen en beleid te versterken. Wil je ontdekken hoe je meer impact kunt maken? Sluit dan vooral aan!

De druk op de buitenruimte is groot. In die beperkte ruimte komen er met het veranderende klimaat nieuwe ruimtevragers bij; zoals wadi’s voor wateropvang en infiltratie en meer opgaand groen en bomen die zorgen voor koelte en schone lucht. In de presentatie ‘Spelen met Klimaatadaptatie’ onderzoeken we hoe en waar dat samen kan gaan met voorzieningen voor BOSS. Wat zijn goede mogelijkheden voor spelen en sporten in opgaand groen of een wadi? Wat zijn de onmogelijkheden? En hoe prioriteer je? We illustreren de presentatie met leuke praktijkvoorbeelden, dus laat je inspireren en denk mee in oplossingen!

Hoe is het gesteld met het buiten spelen van basisschoolkinderen? Hoeveel wordt er nog buiten gespeeld? Door wie en waar? En welke factoren hebben volgens kinderen een stimulerende en belemmerende werking op hun speelplezier en speelduur? In deze sessie bekijken we onderzoeken uit binnen- en buitenland om lessen te trekken voor de Nederlandse praktijk.

De openbare ruimte moet een plek zijn waar iedereen kan Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten (BOSS). Maar toch voelt niet iedereen zich welkom. Vrouwen en met name meiden, spenderen hun vrije tijd het meeste binnen. Dit komt doordat zij zich vaak het minst veilig voelen in de openbare ruimte. Tijdens deze werksessie gaan wij samen aan de slag om ontwerpprincipes op te stellen. Zodat we samen de openbare ruimte ECHT voor iedereen kunnen maken!

Kinderen spelen steeds minder buiten. Ze weten vaak niet meer wat ze buiten kunnen doen. De training Buitenspeelcoach van Jantje Beton stelt professionals in staat kinderen te begeleiden naar vrij buitenspelen. Ze halen in samenwerking met anderen kinderen echt naar buiten! De training leert professionals en vrijwilligers kijken door de bril van een Buitenspeelcoach. Door er te zijn en aan te moedigen zorgen Buitenspeelcoaches voor een veilige, vertrouwde speelplek waar kinderen hun eigen spel kunnen maken. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat ze daarna weer vaker zelf vrij buitenspelen. Een duurzame manier van begeleiden. Hoe maak jij het voor professionals en vrijwilligers in het speeltuin-, buurt- en welzijnswerk mogelijk om een echte Buitenspeelcoach te worden?


Bekijk hieronder de aftermovie van de BOSSdag2024.

Contact

OBB spelmakers + ruimtedenkers
Teugseweg 5, 7418 AM Deventer

+31 (0)570 616005          I  info@obb-ingenieurs.nl

© ErwinEverts.nl 2025 -- OBB-main 1.1.1 Inloggen