> groene schoolpleinen

Om de een of andere reden is er een norm voor speelruimte op schoolplein: per kind zou er 3 vierkante meter buitenspeelruimte per kind (0,12 m2/kg) nodig zijn. Even ter vergelijk, voor een vrije uitloopkip is dit 4 vierkante meter per kip (1,82 m2/kg). Lees hier de berekening en verwijzing naar de bronnen zoals OBB Ingenieursbureau (al voor 2014) opstelde en publiceerde en leuk te zien dat deze inmiddels zijn weg vindt in diverse publicaties van derden.

Het groene schoolplein

Groen is gezond! Uit onderzoek blijkt dat buiten bewegen en contact met de natuur zorgt voor meer geluk en minder stress. Dat gunnen we onze kinderen natuurlijk vanaf hun vroege jeugd. Dus waarom bieden we dat niet aan op de plek waar ze veel tijd doorbrengen? Het schoolplein!

Steeds meer scholen willen groen schoolplein blijkt onder andere uit een uitzending van het NOS-jeugdjournaal van 14 maart 2018.

Rennende joelende kinderen op een groot open plein, dat is hoe we een doorsnee schoolplein vaak zien. Of kinderen die zich verdringen rondom het speeltoestel. Nergens een plekje om je te verstoppen, even uit te rusten of verkoeling te zoeken.

Een schoolplein kan veel meer zijn dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Het biedt allerlei kansen als we er een soort speellandschap van maken.

  1. Het daagt veel meer uit tot bewegen, wat essentieel is voor de gezondheid, denk aan overgewicht, conditie, maar ook kan een kind zich beter concentreren na het bewegen in een aantrekkelijke omgeving (Zie onderzoek Wageningen University & Research). Bovendien vinden de meeste kinderen het superleuk!
  2. Kinderen leren er meer (en beter) door. Het contact met de natuur wordt verbeterd, ze ervaren de seizoenen, zien meer bloei, beestjes, eetbare natuur, maar leren ook beter samenwerken en risico’s inschatten. Een groen schoolplein biedt ook meer mogelijkheden voor buiten lesgeven (natuur, biologie, voedsel, of gewoon verhaaltjes voorlezen met getjilp op de achtergrond)
  3. Een groen schoolplein sluit veel beter aan op de verschillende behoeftes van kinderen. Sommige kinderen houden meer van klimmen, bouwen, verzamelen. Anderen juist van competitie, sport en spel of juist van rust en even kletsen. Door de ruimte in kleinere zones te verdelen met ieder zijn eigen sfeer is er voor ieder wat wils.
  4. Ook draagt het bij aan een duurzamere omgeving in het geheel. Denk daarbij aan het klimaat, het groen brengt verkoeling op warme dagen. Water wordt langer vastgehouden. Maar ook draagt het bij aan de biodiversiteit en circulariteit. In sommige gevallen kan het groene schoolplein van betekenis zijn voor de buurt.

Een groen schoolplein brengt creativiteit, rust, ontdekking en verwondering en veelzijdige beweging samen.

Neem gerust contact op met één van onze speelruimtespecialisten of -ontwerpers

Contact

OBB spelmakers + ruimtedenkers
Teugseweg 5, 7418 AM Deventer

+31 (0)570 616005          I  info@obb-ingenieurs.nl

© ErwinEverts.nl 2024 -- OBB-main 1.1.1 Inloggen