Was het Wesley Sneijder, Frenkie de Jong of misschien Sam Beukema die vanmiddag de beweegbank voor het Kulturhus in Diepenveen mocht onthullen? Voor de basisscholieren uit het dorp geen twijfel mogelijk: hun local hero Beukema moest wel achter het masker zitten. Natuurlijk hadden ze gelijk en kwam Beukema tevoorschijn, met een brede grijns. ,,Ik doe dit graag voor het dorp en de kinderen.’’
Foto © Ruben Meijerink / www.destentor.nl
Het Speelgoedmuseum heeft, met behulp van OBB Ingenieurs uit Diepenveen, een speciale buitenspeelroute met traditionele spellen en eigentijdse challenges ontwikkeld.
fotograaf: Viorica Cernica – © Deventer Verhaal
Samen met ir. Dirk Vermeulen van Stichting Speelruimte verzorgen Elske Oost-Mulder en Arjan Vreugdenhil van OBB speelruimtespecialisten de hybride cursus met fysieke cursusdagen en online bijeenkomsten. Inschrijven per module mogelijk.
Handreiking voor een circulaire werkwijze bij de inrichting van speelruimte
Circulair inkopen gaat over het vergroten van de positieve impact. Wat is mooier om dit te doen dan via spelen in de buitenruimte? Lotte van Weert (Procurance) en Elske Oost-Mulder (OBB Ingenieursbureau) zetten zich in om de MRA-gemeenten die kant op te bewegen, maar dan wel duurzaam. Dit doen ze in woord en daad. Nieuwe loot aan hun stimuleringsstam is een handreiking gemaakt voor een circulaire werkwijze bij de inrichting van speelruimtes.
Jantje Beton is samen met OBB een onderzoek gestart over jongeren in de openbare ruimte. De factoren inrichting, sociale interactie, bereikbaarheid, participatie en veiligheid worden daarin onderzocht.
Een speelplek realiseren met hergebruik van materialen en veel natuurlijke speelelementen. Hoe mooi dat ook klinkt, het daadwerkelijk uitvoeren in de praktijk blijkt lastiger dan gedacht. Stad+Groen stelde OBB speelruimtespecialisten een paar vragen over de ‘circulaire speelruimte’. In februari organiseert het bureau een bijeenkomst rond dit thema.
Lees het artikel >
Circulair denken vereist langetermijnvisie, ook voor speelwereld
Het is de ambitie van de overheid dat Nederland in 2050 circulair is. Uitgaande van het feit dat speelplekken voor de lange termijn ontworpen worden (25-30 jaar), betekent dat concreet dat het jaar 2050 vandaag al begonnen is. Wie een toestel of speelplek ontwerpt, moet nu al nadenken over de eis dat ook speellocaties circulair moeten zijn. ‘En dat is nog zelden het geval’, concluderen Elske Oost-Mulder en Arjan Vreugdenhil van OBB, specialisten in speelruimte.
Lees het artikel >
OBB zet zich als nieuwe partner van Cirkelstad Deventer met veel enthousiasme en kennis in om circulaire speelruimte onderdeel te maken van beleid en ontwerp. Als koploper op het gebied van circulaire speelruimte maakt OBB in haar ontwerpen meer ruimte voor informeel, avontuurlijk en natuurlijk spelen en hergebruik van materialen uit projecten en de natuur.
Om de circulaire economie sneller ingebed te krijgen, kun je niet vroeg genoeg beginnen. Een speelplaats is de locatie bij uitstek om in gesprek te gaan met kinderen en hun ouders over het gebruik en de uitputting van onze grondstoffen.
Lees het artikel >
Veel speeltuinen in Nederland zijn niet toegankelijk voor kinderen met een beperking. Om daar verandering in te brengen start het Samenspeelnetwerk de campagne ‘onbeperkt spelen’. Alle kennis en ervaring over ‘onbeperkt spelen’ is nu verzameld op één website.
Het Samenspeelnetwerk is een initiatief van stichting het Gehandicapte Kind en Jantje Beton, gefinancierd door het ministerie van VWS. Bij het netwerk zijn 47 partijen aangesloten zoals speeltuinverenigingen, gemeenten en ontwerpers. Ook OBB heeft zich bij dit initiatief aangesloten.
De huidige tekorten aan grondstoffen en vakmensen lijken ook de openbare speel- en beweegruimte te treffen. Vorige week uitte de Branchevereniging Spelen en Bewegen haar zorgen over de prijsstijgingen en de onveranderde gemeentelijke budgetten. Johan Oost, oprichter OBB speelruimtespecialisten, ziet kansen.
Inclusief spelen is veel meer dan een speelplek toegankelijk maken voor rolstoelers. Want feitelijk heeft iedereen wel een beperking. Waar de een zijn armen moet missen, heeft de ander problemen met sociale interactie, is slecht in balsporten en weer een ander hoort niet zo goed. Hoe inclusief zijn we eigenlijk?
Het Hulpblad onbeperkt spelen is een nieuw hulpmiddel van OBB waarmee de speelruimtespecialisten duidelijk willen maken waar we het eigenlijk over hebben bij inclusief spelen. Het hulpblad is opgesteld na een uitgebreide literatuurstudie en een uitgebreide sessie in de gemeente Heerenveen.
Voor iedereen die met circulaire speelruimte aan de slag wil, legt Elske Oost, tijdens de Webbijeenkomst Indicator circulaire speelruimte© in 15 minuten de basisprincipes uit van circulaire speelruimte. Ook gaat ze in op welke strategieën je daarbij kunt hanteren. Het vertrekpunt hierbij is Nederland circulair in 2050. Dat is onze gezamenlijke missie!
Op 3 december is het Samenspeelakkoord ondertekend door verschillende organisaties. OBB Speelruimte onderschrijft de ambities en de regels van dit SamenSpeelAkkoord.
Op 16 mei 2019 waren circa 50 ambtenaren en 35 bedrijven bij elkaar om te praten over circulaire speelruimte. Conclusie van deze dag: Er is niet één manier van circulair werken er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Er zijn daarbij twee dingen enorm belangrijk.1. Begin nu; de tijd die nodig is om het te leren is langer dan we eigenlijk hebben in relatie tot de doelen gesteld door de overheden. 2. Ga samenwerken; de oplossing ligt in het integraal oppakken van projecten, afstemming, pakken van kansen, van elkaar leren om zo het vliegwieleffect te maken.
De kennisdag in 2019 was een dag vol met inspiratie en het delen van kennis op een achttal invalshoeken voor speelruimte. Via de link in onze bio vindt u de belangrijkste lessen op een rij.