> Het nieuwe WAS 2023

Per 1 juli 2023 is het nieuwe WAS (Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen) ingegaan. Het nieuwe WAS is ten opzichte van de oudere variant niet heel anders. Na de workshop en kennisdag van het keurmerkinstituut is OBB spelmakers + ruimtedenkers weer bij met de nieuwe informatie.

Hieronder een paar interessante punten:

  • Merk van goedkeuring: Op alle na 1 juli 2023 gecertificeerde serietoestellen moet een merk van goedkeuring komen. Dit merk wordt uitgegeven om te laten zien dat een toestel gecertificeerd is. Met name bij serietoestellen was dit soms wat uitzoekwerk. Het merk van goedkeuring moet na de keuring op alle serietoestellen zitten.
  • Verantwoordelijk: Wie verantwoordelijk is voor het toestel (m.b.t. inspecteren, ongevallen, etc.) is nu duidelijker vermeld in het WAS. Zo is met name de beheerder of verhuurder verantwoordelijk. Dit is interessant bij scholen. Scholen zijn in principe verantwoordelijk over de toestellen, TENZIJ dit anders is afgestemd met de gemeente.
  • Gastouders: Speeltoestellen in een privétuin hoeven over het algemeen niet gekeurd te worden. TENZIJ een gastouder aan het werk is vanuit huis. tijdens bedrijfsuren betekend dat de tuin dan niet meer als privéterrein wordt gezien. En dit betekend dat speeltoestellen in de tuin gecertificeerd moeten worden.
  • Boomhutten in de openbare ruimte: Boomhutten vallen onder constructies, en daarmee het WAS dit betekend dat boomhutten in de openbare ruimte eigenlijk gekeurd moeten worden. Jammer van het harde werk van de kinderen! Door goede afspraken te maken met bewoners over wie verantwoordelijk is over de veiligheid is veel mogelijk. Ken je onze stickers al? https://www.obb-ingenieurs.nl/tag/stickers/. Ook interessant voor speelgoed glijbanen, etc.

Mocht je meer willen weten over het WAS, kijk dan even op de website van Keurmerkinstituut https://keurmerk.nl/spelen/nieuws/eindelijk-is-het-dan-zo-ver-het-nieuwe-was-gaat-pe/.

Of

Neem contact met ons op via info@obb-ingenieurs.nl. Wij denken graag met je mee en kunnen ook helpen bij het begeleiden van keuringen en het opstellen van technisch constructiedossiers.

Contact

OBB spelmakers + ruimtedenkers
Teugseweg 5, 7418 AM Deventer

+31 (0)570 616005          I  info@obb-ingenieurs.nl

© ErwinEverts.nl 2024 -- OBB-main 1.1.1 Inloggen