> Jouw SamenSpeelBelofte concreet maken?

Samenspelen hoort bij een inclusieve buitenruimte en raakt de kern van wat wij als OBB doen in ontwerp en beleid. In 2021 hebben we het Hulpblad Onbeperkt Spelen ontwikkeld. Hiermee hebben we onze eigen SamenSpeelBelofte waar kunnen maken. Gemeenten, bewoners en andere partijen kunnen we met het Hulpblad ondersteunen om aan de slag te gaan met het inclusief-maken van buitenruimte. Heb je het Hulpblad nog niet aangevraagd? Doe dat snel – en gratis – via onderstaande knop:

Afbeelding met een voorbeeld van het Hulpblad Onbeperkt Spelen.

De VNG-norm voor inclusieve speelruimte luidt: 100% welkom, 70% bereikbaar en 50% bespeelbaar, maar hoe zorg je voor de juiste fysieke en sociale maatregelen om dit buiten ook echt voor elkaar te krijgen? Dit jaar gaat OBB met opdrachtgevers aan de slag om theorie toe te passen in de praktijk. Dit doen we op wijkniveau met de SamenSpeelScan en op plekniveau door middel van participatieve ontwerptrajecten. Ons doel is om de positieve impact van samenspelen te vergroten en onbeperkte speelmogelijkheden zowel concreet als vanzelfsprekend te maken.

SamenSpeelScan op wijkniveau

Benieuwd welke ruimte jouw wijk biedt om onbeperkt samen te kunnen spelen? Waar kansen liggen op korte én lange termijn? Doe samen met OBB de SamenSpeelScan op wijkniveau.

We scannen de formele speelplekken, de sociale structuur en de informele speelruimte (stoepen, speelbosjes, schoolroutes, verkeerssituaties). Dit door middel van veldwerk en aan de hand van het Hulpblad Onbeperkt Spelen. Waar mogelijk doen we dit samen met sociale partners in de buurt en uiteraard met kinderen en andere wijkbewoners.

Het resultaat is een overzichtelijke check van de sociale en fysieke aspecten die bij inclusieve speelruimte horen. Deze sociale en fysieke aspecten staan op het Hulpblad Onbeperkt Spelen. Daarbij wordt inzichtelijk hoe de wijk er voor staat per type gebruiker (visueel beperkt, auditief beperkt, etc..). Tot slot geven we de belangrijkste kansen aan; zowel de quick wins als de lange termijnkansen.

Participatief Ontwerptraject

Wil je de buitenruimte concreet (her)inrichten voor meer SamenSpeel-ruimte? Start samen met OBB een participatief ontwerptraject op.

We vormen een werkgroep met sociale partners in de buurt en uiteraard de kinderen en andere bewoners van de wijk. We nemen hen mee in het waarom van Onbeperkt Samen Spelen en hoe dit vertaald kan worden op sociaal en fysiek vlak. Met elkaar stellen we een plan op met sociale en fysieke interventies op plekniveau. Dit gaat uiteraard veel verder dan het plaatsen van een aangepaste schommel op kunstgras.  

Voor elk budget en bij elke planning is een goed plan te maken. Of het nu een turn-key ontwerp is wat we gelijk samen laten uitvoeren, of een tijdelijke interventie op sociaal vlak met kleine fysieke ingrepen. Als gerenommeerd advies- en ontwerpbureau hebben we een breed en divers netwerk waarmee we samenwerken en altijd maatwerk kunnen leveren.

Samen impact vergroten

Heb je al een concreet project op plek- of wijkniveau, of ben je nog op zoek naar een eerste concrete stap? Neem vooral vrijblijvend contact op. Wij sparren graag met je om te kijken hoe we je verder kunnen helpen en of we samen een project op kunnen pakken. Ook denken we graag over de financiële mogelijkheden en of het nieuwe SamenSpeelFonds* hierbij zou kunnen helpen.  

Het Hulpblad Onbeperkt Spelen op plek- of wijkniveau kan in aangepaste vorm ook worden toegepast op Bewegen, Sporten en Ontmoeten, en voor alle leeftijden. Want een toekomstbestendige buitenruimte voor een 8-jarige is ook een toekomstbestendige buitenruimte voor een 88-jarige. Dit vraagt wel de juiste kijk op de ruimte en de gebruikers. Neem hiervoor contact op met een van onze adviseurs.

Laten we met elkaar buiten de impact vergroten door ons samen in te zetten voor een buitenruimte waar iedereen Onbeperkt Samen kan Spelen, Sporten, Bewegen en Ontmoeten!

Lees nog meer op onze site bij kennis/inclusie

speelplek Amaliapark met o.a. rolstoeltoegankelijke waterpomp

*SamenSpeelFonds

Jantje Beton en Het Gehandicapte Kind zijn het SamenSpeelFonds aan het oprichten om de komende jaren samenspeelprojecten te ondersteunen. Naar verwachting kunnen vanaf april 2022 de eerste aanvragen in behandeling worden genomen. Blijf op de hoogte door je hier in te schrijven: https://gehandicaptekind.nl/samenspeelfonds-blijf-op-de-hoogte

Beloftemaker worden?

Sluit je aan bij het SamenSpeelNetwerk De Beloftemakers | SamenSpeelNetwerk


Vraag het hulpblad aan

Gebruik dit formulier om het hulpblad aan te vragen of stuur een mail


    Contact

    OBB spelmakers + ruimtedenkers
    Teugseweg 5, 7418 AM Deventer

    +31 (0)570 616005          I  info@obb-ingenieurs.nl

    © ErwinEverts.nl 2024 -- OBB-main 1.1.1 Inloggen