Biddinghuizen Advies rijdende rechter

In 2004 is OBB voor een uitzending van de Rijdende Rechter gevraagd om op te treden als speelruimtespecialist. Het ging hierbij om de overlast van een voetbalplek in de gemeente Biddinghuizen.

De zaak

Het probleem ontstond als volgt. Bij een bewoonster lag een geasfalteerd voetbalveldje, waar met name wat oudere jeugd vaak een balletje trapte. Doordat de ballen ook nogal eens ongecontroleerd in de richting van de bewoonster kwamen, zorgde dit voor nogal wat overlast. De gemeente dacht een oplossing te hebben door het plaatsen van een ballenvanger (hekwerk). Dit kon echter de overlast niet verminderen. Om tot een oplossing te komen hebben de bewoonster en de gemeente ervoor gekozen een uitspraak te vragen van de Rijdende Rechter.

> Specificaties

diensten
Ondersteuning
Juni 2005

De uitspraak

Het advies zoals samengevat door het programma luidde als volgt:

Het bedoelde speelterrein is dusdanig gelegen en ingericht (verhard en voetbaldoeltjes) dat het een grote aantrekkingskracht heeft op de oudere jeugd, die elders binnen het dorp weinig informele ontmoetingsplekken heeft. Door het plaatsen van een zogenaamde voetbalkooi kan de ballenoverlast inderdaad verholpen worden, maar dit zou de aantrekkingskracht van het terrein alleen maar doen toenemen met de bijbehorende overlast, zoals het rondcrossen met scooters en het lawaaiig rondhangen tot laat in de avond. Veel beter zou het zijn dat elders in het dorp een meer geschikte aantrekkelijke plek voor de bewuste doelgroep wordt gecreëerd. Een dergelijke plek ontbreekt momenteel in het dorp.

De uitspraak besliste uiteindelijk in het voordeel van de bewoonster, wat inhoudt dat de gemeente de situatie diende aan te passen.

Zie ook de website van de rijdende rechter , aflevering 11-11-2004 ‘Buitenspel’

Contact

OBB spelmakers + ruimtedenkers
Teugseweg 5, 7418 AM Deventer

+31 (0)570 616005          I  info@obb-ingenieurs.nl

© ErwinEverts.nl 2024 -- OBB-main 1.1.1 Inloggen