Modulaire leerlijn speelruimte
De cursus speelruimte geeft handvatten voor de speelruimte van visie tot en met realisatie. Door interactieve werkvormen afgewisseld met kennislessen wordt de stof gelijk eigen gemaakt. De cursus is gelijk de plek voor netwerken en kennisuitwisseling met vakcollega’s. Ervaringen delen is dan ook een belangrijk onderdeel. Op het gebied van speelruimte is dit de meest complete leerlijn in Nederland. Deze kennis is niet ingebed in het regulier onderwijs. De cursus speelruimtebeleid is onderverdeeld in blokken van visie tot en met realisatie:
De cursus speelruimte geeft handvatten voor de speelruimte van visie tot en met realisatie. Door interactieve werkvormen afgewisseld met kennislessen wordt de stof gelijk eigen gemaakt. De cursus is gelijk de plek voor netwerken en kennisuitwisseling met vakcollega’s. Ervaringen delen is dan ook een belangrijk onderdeel. Op het gebied van speelruimte is dit de meest complete leerlijn in Nederland. Deze kennis is niet ingebed in het regulier onderwijs.
Kijk voor de inhoud van het programma op www.speelruimte.nl of download de folder
De cursus is ontworpen in modulevolgorde, maar kan ook per module worden gevolgd. De modules 1 en 2 belichten samen de beleidsvorming en modules 2 en 3 samen de vertaling van beleid naar uitvoering. Bij een module horen drie online lessen. Per module krijg je een deelcertificaat. De groepsgrootte is minimaal 4 en maximaal 12 personen.
Je leert de kneepjes van het vak van de twee meest doorgewinterde speelruimte adviseurs ir. Dirk Vermeulen van Stichting Speelruimte, inspirator, ontwerper en adviseur BOSS Arjan Vreugdenhil, ontwerper en projectleider stedelijk interieur Yolanda de Lange, adviseur ruimte en omgevingswet Thijs Banninga of adviseur participatie en sociaal ontwerp Aoife Wullur van OBB speelruimtespecialisten.
De cursus is bedoeld voor mensen die beroepshalve betrokken zijn bij speelruimtebeleid: gemeenteambtenaren van sectoren groen en spelen, (I)BOR, stadsontwikkeling, welzijn, sport en recreatie en daarnaast wijkmanagers, (buurt)opbouwwerkers, jeugd- en jongerenwerkers, projectleiders bij woningbouwcoöperaties en projectontwikkelaars.
Het inschrijfformulier voor de cursus vindt u hier
Meer informatie over de kosten van het programma vindt u op www.speelruimte.nl
De cursus is onder meer gebaseerd op de ervaringen in veel gemeenten van groot tot klein, waaronder Almere, Bronckhorst, Bunschoten, Buren, Capelle a/d IJssel, Dalfsen, Den Haag, Goedereede, Goirle, Groningen, Houten, Kampen, Lingewaard, Utrecht, Tilburg, Venray, Vianen, Voorschoten, Wageningen, West-Betuwe en Zwijndrecht.
Deze gemeenten kiezen bewust tussen formeel en informeel spelen, zorgen dat er weer vergroening in de wijken komt en dat burgerparticipatie de plek krijgt die zij verdient. Zo werken zij actief aan verbetering van de speelruimte volgens een gestructureerd plan. Dit verbetert aantoonbaar het leefklimaat en plaatst het spelende kind weer op de voorgrond.
De deelnemers geven de cursus een 8.8 gemiddeld. Enkele reacties:
“Een hele leuke en leerzame cursus, echt een aanrader!”
“Prima cursus met een goede aansluiting op mijn huidig werkgebied van Spelen en bewegen. Ook de rondgang door de wijk Lombok geeft een indicatie en voorbeelden hoe je de openbare ruimte kunt gebruiken. Met plekken die geslaagd zijn in hun opzet maar ook speelplekken die geen meerwaarde hebben. Het werken in een kleine groepsgrootte heeft zijn voordeel dat er tijd is voor diepgang van verschillende onderwerpen.” — Hub Maar, Gemeente Nuenen
“Leuke en interessante cursus. Dirk en Elske hebben ons op een enthousiaste manier meegenomen in de wereld van het “spelen”. De afwisseling in het programma met een stuk theorie, de workshops en het veldwerk was erg prettig!”
“In vogelvlucht worden alle aspecten die met spelen in de openbare ruimte te maken hebben toegelicht, rekening houdend met verschillende doelgroepen en disciplines die hierbij betrokken zijn. Leuk ook de interactie met andere professionals in het werkveld en goede afwisseling tussen theorie, workshops en excursie door de wijk!”