Cursus beleid

Cursus Speelruimtebeleid

Is uw speelruimtebeleid nog up-to-date?

Veel gemeentelijke beleidsplannen zijn verouderd en sluiten niet meer aan bij de regels, wensen en verlangens van het spelende kind van deze tijd.

  • Is burgerparticipatie al opgenomen in uw speelbeleid?
  • En natuurlijk spelen? Heeft u in beeld wat de grenzen zijn aan natuurlijk spelen? Wat mag wel en wat niet?
  • Heeft u ook minder te besteden, maar wilt u wel een goede speelruimte realiseren?

Cursus Gemeentelijk Speelruimtebeleid

Op basis van een goed speelruimtebeleid kunt u afgewogen keuzes maken rondom de speelruimte of aantoonbaar maken dat er in spelen geïnvesteerd moet worden. In de cursus Gemeentelijk Speelruimtebeleid leert u wat er nodig is voor het maken van een goed onderbouwd speelruimtebeleid. Maak spelen gewoon leuker!

Wanneer en hoe

De datum voor de cursus Speelruimtebeleid 2021 is vastgesteld op 9 en 10 juni 2021. De cursus wordt een combinatie van offline en online. Dit om ontmoeting en uitwisseling mogelijk te maken. In de dan toegestane groepsgrootte, met vaste werkgroepjes, op passende locaties twee dagen inhoudelijk de hoofdlijnen van speelruimtebeleid doornemen. In de weken daarna minimaal 4 webbijeenkomsten van circa een uur waarin specifieke onderwerpen verdiept zullen worden. Onderwerpkeuzen in afstemming met de deelnemers.

De docenten

Je leert de kneepjes van het vak van de twee meest doorgewinterde speelruimte adviseurs ir. Dirk Vermeulen van Stichting Speelruimte en Elske Oost-Mulder van OBB, aangevuld met bijdragen door specifieke deskundige als ontwerper Arjan Vreugdenhil, omgevingswet-speeldeskundige Thijs Banninga, community designer Aoife Wullur of data analist Madeleine Frelier van OBB speelruimtespecialisten.

Inhoud van de cursus

De cursus biedt informatie, ideeën en handvaten om te werken aan een goed speelruimtebeleidsplan, dat:

  • kinderen helpt om te ontwikkelen, hun talenten te ontdekken en uit te vinden waar ze goed in zijn.
  • bijdraagt aan goede fysieke en mentale gezondheid van toekomstige generaties,
  • de sociale samenhang in de buurt versterkt, en
  • zorgt voor een beter leefklimaat en groter veiligheidsgevoel (en is een mooie opstap naar integraal beleid voor de woonomgeving).

De cursus legt een basis voor verandering en vernieuwing van visie en ambities en laat zien hoe u ook met minder budget prima speelruimtes kunt realiseren. In werksessies delen cursisten ideeën en ervaringen met anderen. De werksessies worden afgewisseld met informatie die anders naar speelruimte laat kijken. Uiteraard wordt er buitengespeeld.
Kijk voor de inhoud van het programma op www.speelruimte.nl of download Download de folder

Voor wie is de cursus?

De cursus is bedoeld voor mensen die beroepshalve betrokken zijn bij speelruimtebeleid: gemeenteambtenaren van sectoren groen en spelen, (I)BOR, stadsontwikkeling, welzijn, sport en recreatie en daarnaast wijkmanagers, (buurt)opbouwwerkers, jeugd- en jongerenwerkers, projectleiders bij woningbouwcoöpe-raties en projectontwikkelaars.

Kosten en inschrijven

Het inschrijfformulier voor de cursus vind u hier
Meer informatie over de kosten van het programma vindt u op www.speelruimte.nl

Hoe de cursus tot stand kwam

De cursus is onder meer gebaseerd op de ervaringen in een groot aantal gemeenten, waaronder Almere, Bronckhorst, Bunschoten, Buren, Capelle a/d IJssel, Dalfsen, Den Haag, Goedereede, Goirle, Groningen, Houten, Kampen, Lingewaard, Utrecht, Venray, Vianen, Voorschoten, Wageningen en Zwijndrecht.
Deze gemeenten kiezen bewust tussen formeel en informeel spelen, zorgen dat er weer vergroening in de wijken komt en dat burgerparticipatie de plek krijgt die zij verdient. Zo werken zij actief aan verbetering van de speelruimte volgens een gestructureerd plan. Dit verbetert aantoonbaar het leefklimaat en plaatst het spelende kind weer op de voorgrond.

Hoge waardering voor de cursus

De deelnemers geven de cursus een 8.8 gemiddeld. Enkele reacties:

“Een hele leuke en leerzame cursus, echt een aanrader!”

“Prima cursus met een goede aansluiting op mijn huidig werkgebied van Spelen en bewegen. Ook de rondgang door de wijk Lombok geeft een indicatie en voorbeelden hoe je de openbare ruimte kunt gebruiken. Met plekken die geslaagd zijn in hun opzet maar ook speelplekken die geen meerwaarde hebben. Het werken in een kleine groepsgrootte heeft zijn voordeel dat er tijd is voor diepgang van verschillende onderwerpen.”Hub Maar, Gemeente Nuenen

“Leuke en interessante cursus. Dirk en Elske hebben ons op een enthousiaste manier meegenomen in de wereld van het “spelen”. De afwisseling in het programma met een stuk theorie, de workshops en het veldwerk was erg prettig!”

“In vogelvlucht worden alle aspecten die met spelen in de openbare ruimte te maken hebben toegelicht, rekening houdend met verschillende doelgroepen en disciplines die hierbij betrokken zijn. Leuk ook de interactie met andere professionals in het werkveld en goede afwisseling tussen theorie, workshops en excursie door de wijk!”

> Specificaties

diensten
Beleid Cursussen en workshops
Kenniscentrum Speelruimte

Contact

OBB Ingenieursbureau
Bouwhuisweg 4
7431 RG Diepenveen

+31 (0)570 616005
info@obb-ingenieurs.nl

© ErwinEverts.nl 2021 -- OBB-main 1.1.1 Inloggen