IJssellandschap en Nunu Speelbos

Voor het grote speel- en ontdekbos bij restaurant NuNu dat OBB voor Stichting IJssellandschap ontwierp is de hulp ingeroepen van kinderen. Samen met hen is er een wandeling door het bos gemaakt en konden zij een lintje ophangen op plekken in het bos die zij een leuke (speel)plek vonden. Verder konden ze materialen verzamelen om hun maquette mee te gaan bouwen. Ook is er een inspiratieavond gehouden met volwassenen met een grote diversiteit aan achtergronden. Van architect tot verhalenverteller, van boomverzorger tot kok, aan allen is door middel van verschillende workshops gevraagd om na te denken over de mogelijkheden en hun visie te geven voor het nieuwe speelbos.

Dit heeft gemaakt dat er een visie is ontwikkeld voor het speel- en ontdekbos waarin een lagenstructuur centraal staat. Allereerst de lagenstructuur van spelen in, op en boven de grond, maar ook in spelen en ontdekken. Zo moet het nieuwe speelbos ruimte bieden om steeds kort te spelen terwijl ouders bijvoorbeeld gewoon doorlopen, maar ook ruimte om er je eigen spel te verzinnen. Tot slot is er een laag van het ‘Woud van Flier’ waarin locale mythen en sagen zijn verwerkt in het verhaal over Woud en Flier.

> Specificaties

diensten
Beleid Ondersteuning Ontwerp
December 2010
NuNu

Dit verhaal wordt waarschijnlijk zelfs gebundeld en zal te koop zijn bij het restaurant. De verschillende elementen in het bos komen terug in het verhaal waardoor kinderen het verhaal kunnen gaan beleven en naspelen.

Ook de elementen die in het bos komen sluiten aan op de lagenbenadering. Er is een drietal grotere elementen die een soort van publiekstrekker zullen vormen: een boomhut met uitkijktoren, een ruïne met een labyrint en een kapschuur. Daartussen zijn er kleine speelprikkels die kinderen uitdagen hun eigen spel te verzinnen. Dit is een verzameling afgehakte stammen en een keienkring (beide elementen uit het verhaal). Tot slot wordt er de mogelijkheid geboden om sluippaden te laten ontstaan tussen de verschillende speelplekken: ruimte voor kinderen om het bos zelf te ontdekken en hun eigen weg te gaan.

 

Contact

OBB spelmakers + ruimtedenkers
Teugseweg 5, 7418 AM Deventer

+31 (0)570 616005          I  info@obb-ingenieurs.nl

© ErwinEverts.nl 2024 -- OBB-main 1.1.1 Inloggen