Vernieuwend ontwerp voor de Kolgans in Diemen

De Vogelbuurt in Diemen-Noord zal de komende tijd een opknapbeurt krijgen. Zoals de gemeente Diemen ook aangeeft op de projectpagina; “Het uitvoeren van groot onderhoud biedt ook een kans om de wijk op te knappen”. De speelplek aan de Kolgans kreeg de primeur, mede door een bewonersinitiatief. OBB heeft het ontwerpproces begeleid en is zo samen met de bewoners en de kinderen gekomen tot een ontwerp voor de plek. 

Uniek aan deze plek is dat de bewoners zelf kwamen met het idee om de huidige speelplek om te vormen naar meer een ontmoetingsplek voor iedereen. Bovendien moet de plek uniek worden, een bijzondere uitstraling hebben die de gehele buurt weer een opknapbeurt geeft. Ook ligt er vanuit de gemeente de wens om meer met klimaatadaptie te doen in de gehele buurt.

Hieruit is onderstaand ontwerp gekomen; Een uitdagend speellandschap, gevormd door een kreek die zich een weg baant tussen de huizen en straten door. De kreek verbindt de speelobjecten en maakt het tot een uitdagend en aantrekkelijk speellandschap. Tegelijkertijd geeft het de plek een aangenamere en groenere uitstraling en verbindt het de speelplek met de omliggende buurt en de doorgaande fietsverbinding ten zuiden van de Kolgans.

> Specificaties

diensten
Ontwerp Participatie
Juni 2017
Arjan Vreugdenhil

In het ontwerp is er ruimte om te ravotten, te verstoppen, te klimmen en te struinen, maar ook om een balletje te trappen op het gras, te steppen op de verharding of lekker te schommelen of te duikelen. Er is voor alle leeftijden wat te doen. Zo is er een duikelstang die ook voor volwassenen kan worden gebruikt voor fitness. En er is een centraal punt om elkaar te ontmoeten of uit te rusten.

In samenwerking met de stedenbouwkundige van de gemeente is er ook gekeken naar de parkeersituatie en de verkeersafwikkeling rond het speelveld. Met meerdere maatregelen wordt de snelheid uit de auto’s gehaald, wordt foutparkeren tegengegaan en ontstaat er meer speelruimte voor de kinderen.

Inmiddels is de speelplek gerealiseerd. Bekijk deze pagina voor het laatste nieuws rond de Vogelweide en Kolgans en zie hier de definitieve tekening van de leverancier.

Zie hieronder de foto’s van inventarisatie tot realisatie.

 

Contact

OBB spelmakers + ruimtedenkers
Teugseweg 5, 7418 AM Deventer

+31 (0)570 616005          I  info@obb-ingenieurs.nl

© ErwinEverts.nl 2024 -- OBB-main 1.1.1 Inloggen