> Vakantiestraten zijn echt een topidee! Hoe kun je hiermee blijvende waarde aan je straat toevoegen?

Infographic leefstraat

We noemen hierbij drie belangrijke redenen:

  1. Het is een gemiste kans als de vakantiestraten straks weer autostraten worden. Waarom kijken we niet naar inrichtingselementen die gelijk permanent kunnen zijn? Geen tijdelijke plantenbak, maar tegels eruit en groen erin. Geen tijdelijke kunstgrasmat, maar een eco-coating voor een permanente ontmoet- en parkeerzone.
  2. Er worden veel inrichtingselementen en daarmee grondstoffen ingebracht die bij het afval belanden als de vakanties weer voorbij zijn. Meer circulair is de opwaardering te maken van afval naar straatmeubilair! Het is zeker de moeite waard om dit experiment te doen en hierover het gesprek met bewoners op te pakken!
  3. Door iets planmatiger te werken, zit je op één lijn met de Omgevingswet. De leefomgeving staat centraal en je hebt samen met bewoners een visie op een leefbare woonruimte buiten.

Naast de korte-termijn-lol van vakantiestraten, valt er met leefstraten veel waardebehoud op de lange termijn te behalen. Door goede communicatie en heldere basic afspraken kun je het gesprek over NIMBY ook zoveel mogelijk voorkomen. De positieve energie blijft zoveel mogelijk behouden. Kies je voor ad hoc, dan zou het de moeite waard zijn te evalueren welke elementen uit de vakantiestraat mensen wel aanspreken en welke een blijvend karakter kunnen hebben. Dat laatste zou dan in de leefbaarheidsplannen kunnen worden meegenomen.

Namens OBB schreef Rick van Beek het volgende artikel, die ook in Stad + Groen wordt geplaatst.

Vragen, suggesties en dergelijke? Mail naar info@obb-ingenieurs.nl of bel 0570 – 616 005.

Contact

OBB spelmakers + ruimtedenkers
Teugseweg 5, 7418 AM Deventer

+31 (0)570 616005          I  info@obb-ingenieurs.nl

© ErwinEverts.nl 2024 -- OBB-main 1.1.1 Inloggen